Geschiedenis van lijn73

Zie ook:
meer uitleg over lijn 73.Lijn73 werd in verschillende "fases" gebouwd. De eerste fase was "Deinze - Tielt" (dit was in 1855), in 1858 werd het traject "Lichtervelde - Veurne" in gebruik genomen.  In 1870 opende men het traject "Veurne - Adinkerke - Franse Grens".  In 1880 werd tenslotte het traject "Tielt - Lichtervelde" in gebruik genomen.

De verschillende trajecten werden gefinancierd en uitgebaat door privé-ondernemingen, maar na verloop van tijd werd de volledige lijn overgenomen door de “Staatsspoorwegen”. 

Maar dan kwamen helaas de wereldoorlogen...In WO I werden spoorlijnen volledig verwoest, waarna deze hersteld werden.  Zelfs enkele enkelsporige baanvakken werden toen op dubbelspoor gebracht.  Maar in WO II werden spoorstaven uitgebroken om het metaal te gebruiken voor andere doeleinden. 

Helaas werd in de loop der jaren ook het traject Adinkerke – Franse Grens buiten dienst gesteld.Tot 1996 werd lijn 73 uitgebaat door dieselmaterieel, maar in 1996 werd de gehele lijn geelectrificieerd.  Van de “far-westtreinen”, werd plots overgegaan op Breaks.  Sinds 2007 komen er MS96-motorstellen tot De Panne en anno 2009 komen er zelfs M6-stammen tot De Panne!  Al deze treinen rijden van De Panne naar Antwerpen-Centraal via Brussel-Nationaal-Luchthaven

De dienstregeling van de 2015 zou betekenen dat er terug meer Breaks naar De Panne zullen rijden.  Ook zullen de treinen via Aalst, Denderleeuw &
Brussel-Nationaal-Luchthaven naar Landen rijden.


Spoorlijn73.net - Treinen tussen De Panne & Deinze

     


Over deze site |
© 2008 -