Over lijn73 & deze site


10 jaar Spoorlijn73.net

Mijn eerste hobby was het fotograferen van ferries, waar ik ook een website over heb.  In 1998 werd lijn73 geelectrificieerd, zoals u ook elders kunt lezen.  De eerste dag dat er elecktrische treinen tot De Panne kwamen, was het reizen van De Panne tot Deinze gratis.  Deze gebeurtenis heeft de passie al deels doen losweken, maar het is pas jaren later dat ik ben beginnen foto's te nemen.  Ik heb op deze site ook mijn eerste foto's geplaatst.  Echter zijn deze van mindere kwaliteit, iedereen moet ergens beginnen, nietwaar?

Na enkele jaren had ik zoveel foto's, maar wat doet een mens ermee?  Een blog aanmaken, maar dan ben je zo gebonden aan enkele lay-outs.  Dus zelf maar een site maken dan.  Omdat ik mezelf alles aanleer (ik had immers geen voorafgaande kennis!), is dit héél simpel begonnen.  Gaandeweg probeer ik de site aantrekkelijker te maken, hoewel er nog veel kan en zal gebeuren.  Zo is het bijvoorbeeld de bedoeling om ook over de steden of gemeentes, waar de stations gelegen zijn, meer achtergrondinformatie te geven.

Ik zou willen benadrukken dat deze site is wat ze nu is, dankzij veel andere spoorwegfotografen of mensen die mij oude postkaarten hebben bezorgd.  Zonder deze mensen was deze site nooit wat ze nu al is!


Technisch...

Lijn73 is de lijn die gaat van Deinze tot De Panne...alhoewel geografisch gezien het station van De Panne in Adinkerke ligt.  Dit laatste is op sommige afbeeldingen nog terug te vinden.  De lijn werd in 1996 volledig geëlektrificeerd, waarbij ook het stuk tussen Diksmuide en Veurne iets rechter werd aangelegd.  De maximumsnelheid op de lijn is 120 km/u.

Traject?

Op werkdagen
bedienen de treinen die rijden over lijn73 het traject Antwerpen - De Panne, en dit langs St-Niklaas, Lokeren & Gent-Sint-Pieters. Daarnaast zijn er tijdens de week ook nog eens piekuurtreinen: er zijn er 2 richting/vanuit Schaarbeek en 1 richting/vanuit Gent.

In het weekend bedienen de treinen die rijden over lijn73 het traject Landen - De Panne, en dit langs Brussel Nationale Luchthaven - Brussel, Gent-Sint-Pieters, Aalst & Wetteren.  Zondagavond is er een P-trein De Panne - Leuven, via de snelle lijn 50A en 36.

Extra (toeristen)treinen zijn er tijdens de zomer te vinden, er zijn er 2 die uit Schaarbeek komen en niet stoppen tussen Brussel en Gent.


Materieel?

Over lijn73 rijdt er sinds enkele jaren een verscheidenheid aan treinen: MS80 (Breaks), MS96 (Deense Neuzen) & M4-rijtuigen (spiegelpaleizen) zijn dagdagelijkse bezoekers.  Voor de IC treinen worden MS80 & MS96 (enkel in het weekend), de M4-rijtuigen worden gebruikt voor de piekuurtreinen (behalve de zondagse P-trein, die uit MS80 bestaat).

Maar ook anders materieel is er al te zien geweest op lijn73:
M6-rijtuigen (Dubbeldekrijtuigen), M5-rijtuigen, MS66 (Tweetjes), MS75 (Varkensneuzen), MS86 (Duikbrillen), MS08 (Desiro), MW41, I6-rijtuigen, I10-rijtuigen & I11-rijtuigen. 

Toekomst?


Wat de toekomst zal brengen is helaas niet te voorspellen.  Het compleet nieuw station van Koksijde werd in december 2011 geopend, in aanloop naar het WK cyclocross die in Koksijde plaatsgevonden heeft op 28 & 29 januari 2012.

Er zijn er ook plannen om voor Veurne een nieuw stationsgebouw te bouwen, met een compleet nieuw stationsplein.  Omdat er bij die plannen ook "voorzien" wordt om de kusttram tot Veurne door te trekken, is er nog niet veel zekerheid over wanneer dit gerealiseerd zal worden.

In 1996 was er ook het plan om de snelheid op de lijn op te trekken naar 140 km/u, wat helaas nog niet gebeurd is
...De kleine lettertjes & copyright

Spoorlijn73.net is een particuliere, niet-commerciele website dat geheel vrijblijvend en op regelmatige basis wordt onderhouden. Het doel van de website is te informeren over spoorlijn73, zonder hierover zelf een standpunt in te nemen. Hiervoor bestaat er een ander, zeer goed, alternatief. Alle gegevens worden onder voorbehoud van wijzigingen en onvolkomenheden verstrekt. Het is niet toegestaan om afbeeldingen
van Spoorlijn73.net elders te gebruiken, zonder schriftelijke toelating.  Dit kan door middel van de contact link hierboven of hieronder. Afbeeldingen downloaden voor eigen gebruik is daarentegen zeker toegelaten.

Alle foto's werden op een wettelijke en voorzichtige basis genomen.  Het betreden van spoorwegemplacementen werd steeds uitgevoerd met de goedkeuring en medeweten van de betreffende personen.  Hier werd ten alle tijde alle regels in acht genomen rond het betreden ervan.  Alle andere foto's werden genomen van op een veilige afstand.  Indien er personen op de afbeeldingen zichtbaar waren, werden deze onherkenbaar gemaakt.  Meent u zich toch te herkennen op één van de afbeeldingen, dan verneem ik dit graag, zodat ik dit kan aanpassen.

Graag dank ik alle fotografen en eigenaars van historische afbeeldingen voor hun medewerking. De historische afbeeldingen zijn afkomstig van privécollecties.  Voor begrijpelijke redenen kan ik voor deze afbeeldingen nooit zelf toestemming geven deze elders te gebruiken.  Bij de desbetreffende afbeeldingen kunt u nagaan wie de eigenaar is. Het downloaden van afbeeldingen die niet van Spoorlijn73.net zijn, is niet toegestaan zonder dit te vragen, wat terug via de contact link kan.

Spoorlijn73.net - Treinen tussen De Panne & Deinze

     


Over deze site |
© 2008 -